Krakov - kouzlo okamžiku


Krakov je jedno z těch měst od kterého očekáváte hodně a jehož návštěva vás může buď příjemně překvapit, nebo nemile zklamat. Paříž, Řím, Krakov. Města jejichž sláva vzbuzuje veliká očekávání a vy je buď milujete navždy, nebo jsou jen jedním z mnoha navštívených měst, bez nějaké výrazné stopy. Pro mě je Krakov velice rozporuplným místem. Průmyslové město jakoby svými okrajovými částmi vzbuzovalo spíše dojem obyčejnosti. Ale tato obyčejnost ukrývá ve svém nitru ryzí krásu. Krakovské centrum je totiž jedno z nejromantičtějších míst Evropy a také jedno z těch míst, kde vás naprosto pohltí historie.



Historie Krakova

Wawel, Krakov

Stejně jako je Krakov jedinečným místem, jedinečná je i historie jeho založení. Podle legendy bylo město založeno bájným vládcem Krakem na pahorku Wawel. Na něm sídlil Wawelský drak, kterému místní obyvatelé přinášeli oběti v podobě dobytka a pannen. Místní švec ale draka přelstil, když mu předhodil berana vycpaného sírou. Drak ji snědl a síra uvnitř žaludku ho začala šíleně pálit. Běžel proto na břeh Visly a tak moc se vodou snažil uhasil pálení v žaludku, až praskl. 

Je tedy pouze na vás, zda chcete věřit legendě, či nikoliv. Každopádně je Krakov jedno z nejstarších polských měst, jehož historie sahá do sedmého století

Co musíte v Krakově vidět

Bazilika sv. Stanislava a Václava
Centrum Krakova obklopuje park Planty nacházející se na místě původního hradního příkopu. Již zde začíná příjemná procházka. Jí se vydáte k hradu Wawel, královskému hradu, který je zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Jedná se o poměrně rozsáhlý komplex s řadou církevních a světských staveb, jejichž dominantu tvoří Katedrální bazilika sv. Stanislava a sv. Václava, korunovační místo polských králů. 

Mariánský kostel, Krakov
Staré město dále tvoří Hlavní Rynek, kde se nachází Mariánský kostel, Sukiennice a radniční věž. Proti Mariánskému kostelu stojí Historické muzeum města Krakova. Minout nemůžete ani duté torzo bronzové hlavy "Eros Bendato", které vzbuzuje mezi místními řadu rozporuplných debat.

Eros Bendato
Z každého místa na vás bude dýchat klid a příjemná atmosféra propletená historickými kořeny. Romantickou atmosféru pak podtrhne skleněná fontána ve tvaru pyramidy naproti Mariánskému kostelu. Všudepřítomní holubi, zvuky koňských kopyt rozléhající se centrem z mnoha bílých kočárů a vysoká koncentrace okouzlujících památek dělá právem z Krakova jedno z nejkrásnějších měst Evropy. 

Židovská čtvrť

Karskiho lavička, Krakov
A když už si myslíte, že vás již Krakov nemůže více romanticky naplnit, navštívíte židovskou čtvrť, která vás vrhne zpět do emoční roviny. Židovská čtvrť Kazimierz se nachází v jihovýchodní části starého Krakova. Její součástí je Stará synagoga, Remuhův hřbitov či Synagoga Izaaka Jakubowitcze. Na malém náměstí se posadíte na lavičku slavného polského bojovníka proti holocaustu Karskiho a budete si vychutnávat židovskou atmosféru. Tomuto místu musíte od prvního okamžiku podlehnout. Fascinováni budete řadou židovských domů a obchůdků a při tom si možná vzpomenete na zvěrstva, která se zde odehrávala během druhé světové války. Dobu okupace pak ještě více připomene továrna Oskara Schindlera, která se nachází v krakovské čtvrti Podkorze a v současnosti slouží jako muzeum.

Kazimierz, Krako

Italský vliv na Krakov

Často bývá Krakov přirovnáván k italské Florencii, a není se čemu divit, protože je plný renesančních staveb. V Krakově je silně znát italský vliv na každém kroku. Jeho kořeny sahají do 16. století, kdy si Zikmund I. Starý vzal lombardskou vévodkyni Bona Sforzu a pozval si florentského architekta, aby postavil hrad na Wawelu. Italská renesance ale není to jediné, co Itálii v Krakově připomíná. Je to centrum plné italských restaurací a kaváren a vlastně i italský přesah spojený se zřejmě nejznámějším Polákem Karolem Józefem Wojtylou (Svatý Jan Pavel II).

Tipy k návštěvě Krakova


  • Parkování v Krakově - Sehnat v centru parkování zdarma je nemožné. Všude stojí parkovací hodiny a vlastně budete i rádi, když najdete místo u nich. Pokud ale jedete do Krakova na víkend, vyhráli jste. V sobotu a v neděli je parkování zdarma. Stačí tedy zaplatit pátek. (mezi 14 - 20 hodinou jsme platili něco kolem 20 zlotých)
  • Ubytování v Krakově - Doporučuji se ubytovat v blízkosti centra. Okrajové části jsou od všeho daleko a jsou velmi špinavé a depresivní. Na 100 % mohu doporučit tento hotel: https://goo.gl/ldukis Získal ocenění nejlepší hotel roku ve své kategorii v celém Krakově a jen 5 minut chůze od centra. 
  • Mýto do Krakova - Pokud jedete přes Ostravu, tak platíte mýto na dvou mýtných branách, vždy po 10 zlotých. Celkem tedy zaplatíte za obě cesty 40 zlotých.
  • Benzín Polsko - 22.1.2017 byl kurz 6,31 Kč za 1 zlotý a benzín mimo dálnici stál 4,59 zlotých. Oproti ČR je zde benzín levnější.


Další naše příběhy můžete sledovat na Facebooku: https://www.facebook.com/prostenacestach/?fref=ts




Komentáře

  1. Jednu dobu jsme s přítelkyní uvažovali, že bychom se do Krakowa odstěhovali na stále. To město nás fascinovalo a k tomu tam byly zajímavé nabídky práce pro mě i pro ni. Už jsme měli i zajištěnou firmu na vyklizení bytu v Praze, ale nakonec z toho tak nějak sešlo, protože se mezi námi objevil jeden takový nepříjemný problém jménem cizí chlap. Takže jela jenom ona.

    OdpovědětVymazat
  2. V Krakově jsem byl s bývalou přítelkyní v roce 2018 a musím říct, že se nám tam moc líbilo :-) Přes den jsme si prošli krásné historické centrum s hradem a na večer jsme se odebrali do 20 km vzdáleného autokempu, kde jsme přespali pod stanem. Další den jsme se vydali do koncentračního tábora Osvětim a celý výlet se perfektně vydařil i díky příjemnému počasí :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat